27. srpna 2018

Batátovo-zeleninová příloha


Na psaní a vymýšlení receptů moc nejsem. Neumím, a nebaví mě, z nahodilých ingrediencí vytvářet nové recepty. Právě naopak. Ráda hledám a zkouším nová jídla, která vymyslel, sepsal a publikoval někdo jiný a v kuchyni tak jdu už na jistotu. Tentokrát jsem to však zkusila. 

Z Vašich reakcí na články o Whole30 jsem zjistila, že nejsem sama, kdo tak úplně neumí v kuchyni pracovat s batátem. V programu Whole30 jsem z nich vyzkoušela několik příloh. Některé jsem nemohla vůbec pozřít, jiné jsem snědla, ale nebylo to ono. Pak jsem narazila na jeden recept, který mě zaujal  a já jsem si s ním zkusila trochu pohrát. Teď se o něj s Vámi ráda podělím, protože díky němu si našel batát jisté místo i v mém vaření.   

Batátovo-zeleninová příloha 

Suroviny 

1 velký batát

Volitelné 

Jakákoliv kořenová zelenina a zelenina dle Vašich preferencí

  •          Já nejraději přidávám mrkev, žampiony nebo hlívu ústřičnou a cuketu

Postup

Na středním plameni rozehřejeme velkou a hlubokou pánev, do které přidáme větší lžíci tuku. Já nejraději používám přepuštěné máslo, olivový olej nebo sádlo. 

Batát oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, které vložíme do pánve. Pomalu restujeme a pravidelně promícháváme. Mírně osolíme. Asi po deseti minutách zkusíme, jestli už je batát měkký. Pokud ne, pokračujeme v restování, dokud úplně nezměkne. Pokud jste doma nenašli žádné další suroviny, než tu hlavní, recept tímto končí. Z jednoho většího batátu máte dvě porce přílohy.

Jak jsem již zmínila, během restování batátu k němu můžeme dát, dle své chuti, libovolné druhy zeleniny. Nejvhodnější je kořenová, jako například mrkev a celer. Dále také houby, cuketa, paprika nebo cibule. Zeleninu do pánve přidáváme podle toho, jak obecně dlouho trvá, než změkne. Já mám nejraději následující kombinaci.

První začnu restovat batát. Po třech až pěti minutách přihodím na kolečka nakrájenou mrkev. Pokračuji v míchání a restování. Po dalších pár minutách přidám na plátky nakrájené houby. Jakmile pohledem zjistím, že houby jsou chytají barvu, ochutnám i batát, jestli už také je. Musí být krásně měkoučký, přesně jak uvařená brambora. Pod pánví vypnu plamen a nakonec vložím nakrájenou cuketu, která zbývajícím teplem krásně dojde. Nejraději ji krájím na tlustší kolečka a ty pak rozdělím na čtvrtky. Cuketa je krásně dodělaná na zkus a jako jediná v příloze při konzumaci křupne. Kdo nemá rád „syrovější“ cuketu v jídle, pokračuje v restování dle své chuti. Nakonec vše jemně osolíme a pořádně promícháme.



 Z jednoho většího batátu a pár druhů zeleniny k tomu Vám vznikne pořádná dávka přílohy. Schovejte si ji do krabičky a použijte k libovolnému jídlu. Mně většinou vystačí na tři až čtyři porce, ke kterým ještě na talíři přidám i hrst čerstvé zeleniny. 

Příloha je vhodná i k snídaňovým vajíčkám, když zrovna nemáte chuť na čerstvou zeleninu
Po ránu batátová příloha k míchaným vajíčkům
Kousek pstruha, žampion portobello a batátová příloha

Příloha je vhodná k jakémukoliv masu


1 komentář:

  1. Renči, dle Tvého postupu, jsem si připravila na 3 dny batátovo-zeleninovou přílohu a ještě na pánvičce jsem ji skoro celou snědla. Takže můžu vařit znovu :-( a zase nic na další den nemám.

    OdpovědětVymazat